Nowy DWUTLENEK WĘGLA 26/17.5/5/3 KG LINDE Zobacz większe

DWUTLENEK WĘGLA 26/17.5/5/3 KG LINDE

Nowy produkt

Więcej informacji

Dwutlenek węgla (CO2) to skroplony, bezbarwny gaz, który w dużych stężeniach jest duszący. Istnieje wiele różnych źródeł CO2. Gaz ten można pozyskiwać ze źródeł naturalnych, z wapienników, z procesu fermentacji, a także ze strumieni gazów w zakładach chemicznych i petrochemicznych. Dwutlenek węgla można ponadto uzyskiwać ze strumieni gazowych emitowanych przez elektrownie.

CO2 w przemyśle spożywczym 
Dwutlenek węgla ma wiele popularnych zastosowań w przemyśle spożywczym – począwszy od produkcji napojów gazowanych, poprzez konserwację wina, a skończywszy na tworzeniu atmosfery ochronnej przy pakowaniu żywności. Ze względu na uwarunkowania środowiskowe, coraz bardziej popularnym chłodziwem kriogenicznym używanym w mechanicznych systemach chłodzących staje się suchy lód, czyli CO2 w postaci stałej. Suchy lód jest także niezmiernie wydajnym i nieuciążliwym dla środowiska środkiem czyszczącym. W rolnictwie CO2 stosuje się do przyspieszania wegetacji w cieplarniach. Jest on także pożywką dla glonów produkujących bioolej.

Ponieważ CO2 jest gazem niepalnym, często stosuje się go tam, gdzie konieczne jest wytworzenie nadciśnienia (aerozole, fumiganty, broń wiatrowa). Gaz ten posiada także wiele innych zastosowań – jest on jednym ze składników mieszanin używanych podczas reanimacji, czynnikiem neutralizującym poziom pH, czynnikiem zobojętniającym przy spawaniu stali miękkiej. Czyszczenie dwutlenkiem węgla w postaci stałej (suchym lodem) może być alternatywą dla piaskowania. 
CO2 jest także używany w chemicznym osadzaniu ditlenku krzemu z fazy gazowej, w mieszankach laserowych, w analizatorach azotu, jako czynnik spieniający w produkcji pianek, w myciu masy celulozowej, monitorowaniu emisji spalin samochodowych i jakości środowiska naturalnego, w gaśnicach, a także w chirurgii, sterylizacji, badaniach krwi, preparowaniu próbek, chromatografii oraz produkcji farb i lakierów.